Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

nepiste sem vyhulenecke tipy:)

Pokud to jde od pecky, není to durancie, ale pokud to roste, plodí a chutná, nepátrala bych. Stejně mi přijde, že se v těch odrůdách, podnožích, roubovancích a jiných kadlátkách nevyzná pořádně nikdo. Jo durancie. Já je mám na terasové zahradě vpodstatě jako náletové dřeviny, plevel hrozný, velikost je každý rok jiná-podle srážek, ale sladké jsou vždycky hrozně moc.
Se švestkama bojuju už několik let, koupili jsme starý sad a zatímco jabloně furt žijou a plodí, švestky a ryngle byly přestarlé, nemocné a neplodící. Já ani nechci pálit, ale ráda bych tam měla aspoň jednu rannou a jednu podzimní, klidně i víc. No a nějak nám to nejde, první švestka chcípla, pak jsme koupili dvě, přežila jedna, vloni jsme sadili jednu a mormálně ji zaschnula ta hlavní větev, už jsem myslela že to chcípne, ale nakonec se chytla boční větev. Hrušky se chytly všechny, třešně taky. Všechno opečovávané, zalívané. Ty první druhy si nepamatuju, vloni jsme sadili JOJO.
Dík.
Já o tom taky moc nevím, tak mě berte s rezervou, případně opravujte.
Na chalupě jsem vždycky dělal jiný věci, ale od té doby, co jsem od dědečka převzal roli hlavního rodinného dealera slivovice a taky pro to, že nějakým nedopatřením v širší rodině převzala vládu jablečná klika, mi nezbývá, než se o ty švestky začít pořádně starat.
Pár odkopků od známé jsme letos už zasadili, jaké budou netuším, ale prej je to ověřený, plodí hodně etc. Fakt je, že takovejch pokusů už několik bylo, ale nikdy to moc nedopadlo.
Přitom tak před třiceti lety bylo švestek a švestek a stromy často od ovoce až polámaný. Myslím, že to hlavně byly pravý švestky, dost pozdní odrůdy, sklízelo se klidně na konci října a něco takového bych i chtěl sehnat (obě ty polohy mi přijdou pro ranné i středně ranné odrůdy spíš nevhodné). Ty se pak přestaly sázet kvůli šarce a zůstaly jen starý stromy, který postupně odcházejí. Jak by to s tou šarkou tam dopadlo teď netuším.
Jedna známá má tam v okolí nádherné velké stromy, každej měl letos přes metrák pravých švestek a prý se to sázelo nějak na mříže do písčité půdy, aby se vyvinuly kořeny a až později se to přesadilo na místo určení (jestli jsem to teda dobře pochopil).
FarsaiD They have to go back 
Mám jenom několik let zkušeností a jsem pořád víc teoretik než praktik, ale z toho, co jsem se zatím dozvěděl:

- různé poloslívy typu Presenta, President, TopHit mají sice velké plody a brzké a bohaté úrody, ale kvalita plodů je strašně nevyrovnaná rok od roku. Letos taky všechny obzvlášť hodně hnily. Kupoval jsem je, protože jsou všechny pozdní a sliboval jsem si (prodejci slibovali) od nich vysokou cukernatost, ale zatím se to nepotvrdilo. Vynechal bych je.
- k poloslívám ale patří taky TopTaste a Haganta, a ty si kvalitu drží. Hlavně TopTaste je extra sladký a dobrý, dozrává ale už v srpnu a u mně neplodí moc bohatě. Taky trochu válčí ve dřevě i na plodech s moniliovou hnilobou.
- koupil bych durancie, které si kvalitu a cukernatost údajně drží. Říkám údajně, protože sám mám tři stromy, ale nejsem si vůbec jistý, že jde o durancie (nepamatuju si už, kde jsem je kupoval). Durancie mají být extra sladké, pozdní, střední až velké, rostoucí v trsech, spíš kulovité a nejít od pecky. Moje mají plody maximálně střední (v prvních sezónách drobné) a samostatně rostoucí, spíš oválné, dost dobré a jdou od pecky. Na druhou stranu ty stromy teprve dospívají, pomalu nastupují do plodnosti a mají oproti jiným slivoním takové drobnější nazelenalé kvítky, které tolik nelákají pilatky, což zase na durancie ukazuje.

Skoro všechno poslední dobou kupuju spokojeně na
https://www.prodejstromku.cz/katalog/svestky/

K podnožím nemám, co bych chytrého řekl. Většinu stromů mám v dobré půdě a na myrobalánu, takže rostou jak krávy a v některých případech vyhánějí nepříjemné množství výmladků. Jestli máte dobrou půdu a méně místa, tak se dívejte po méně vzrůstných podnožích.
Tak jsem taky vypálil. Vypadá to docela dobře, 15/100 48% (přidáno 1kg cukru / 50l).
No ale proč jsem jdu. Dvě švestky skončily, další dvě odchází, sice máme nějaký ten odrostek i odkopek od známých, ze kterých třeba něco bude, ale stejně bych si to chtěl nějak pojistit, abych mohl pálit i v důchodu. Jedna zahrada je asi 200m, ale mrazová kotlina. Druhá 600m, ale švestkám se tam v okolí vždycky dařilo. Máte někdo nějaké tipy jaké odrůdy (a kde to kupovat) pro tyto podmínky? Případně nějaká tajná pěstitelská moudra ohledně sázení, starání a tak.
lillyofthevalley  
Asi z nedostatku ovoce jsem potkávala namíchané s jablky.

O marmelu vím. :-)
george_killer  
Nedoslazuj sacharozou jako burani, ale fruktozou. Kvasinky pouzivaj kamosi co vim nejaky sampansky hlubokoprokvasejici. Na jablka a podobny veci s pektinem se vyplati pridat nejakej enzym.
FarsaiD They have to go back 
Z kdoulí se dělají jednodruhovky. Jsou dost výrazné, sladkokyselé a celkově dokonalé.

Wiki: Slovo marmeláda má svůj původ v portugalském marmelada, které vzniklo z portugalského označení kdoule ­(marmelo), neboť v Portugalsku se pod tímto názvem rozumí kdoulové zavařeniny.
lillyofthevalley  
Jednodruhové marmelády, nebo s jablky atd.?
FarsaiD They have to go back 
Udělali jsme pár marmelád, které jsou boží. Část se mi podařilo rozdat a část šla na kompost.
FarsaiD They have to go back 
Tak to má vypadat!

Já měl mizerných 12/150 51%.
Agave co nejde silou, jde jeste vetsi 
Kolik ti nateklo z čeho?
Mně nateklo z cca 200 litrů švestkového mače, 28 litrů po naředění na 52%. Nic nepřidávám.
lillyofthevalley  
A ty kdoule jsi nějak řešil, nebo nechal napospas červům?
FarsaiD They have to go back 
A já zkoušel z arónie a byl taky skvělý. Prý. Nenechali mi na ochutnání.
FarsaiD They have to go back 
Není. Příští sezónu už přestanu dogmaticky blbnout. Prvně jsem zakládal úplně bez cukru a ušlechtilých kvasinek, druhou jsem přidal půl kila a jakési vinné kvasinky, no a napotřetí, jestli ovoce nebude kvalitní, dosladím podle potřeby i víc.
george_killer  
Zmerit cukernatost a pripadne dosladit fruktozou je uz overkill?
Pink2 Růžová2 
Hm, děti asi neseženu, ale ty trnky mě lákají. Likér jsem letos zkoušela poprvé z černého a červeného rybízu. Z černého rybízu je vynikající.
FarsaiD They have to go back 
Já je nechal sbírat děti.

Ne ale litr, dva se nasbírá natotata.
Pink2 Růžová2 
Kolem trnek chodím, ale od sklizně mě odrazuje jejich "velikost" a trny. Je na to nějaký fígl?
FarsaiD They have to go back 
blog
Právě jsem se vrátil z pálenice a zase mi moc nenateklo. Kvalita taky zatím vypadá jenom prostředně a bude to špatným rokem, kdy poloslívy, které měly mít podle propozic spoustu cukru, na konci sezóny chutnaly asi jako kedlubny.

Co mi ale dělá radost, je domácí sloe gin z přemrzlých trnek. Za poslední měsíc od poslední kontroly se v likéru rozvinula nádherná marcipánová vůně. Zatím neochutnával jsem, ale už kvůli tomu aroma ho chci dělat každoročně. Až bude v akci nějaký lepší gin, musím vzít pár lahví.