Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

nepiste sem vyhulenecke tipy:)

Jo, to co se prodává jako tohle krmení, jsou vyloženě zbytky z lisování, jinde to i přímo píšou
Te matolín je základ na výrobu nápoja zvaného törkölypálinka?
Dával jsem to koze, prasatům a jiné drůbeži. Sežrali toho stovky kilogramů. Toho šťavnatého už v tom moc není (pokud se nelisuje z moučnatých jablek), ale u nás byli například "vinaři", kteří sháněli hroznové výlisky a po namočení z toho ještě vyráběli kvašený nápoj. Zvali to "matolín(a)" či podobně.
lillyofthevalley  
Houbičkový les.
Občas se urodí i něco, co člověk nezasel ...
Salaát a houbičky
 
Když jsem ještě lisoval doma ručním lisem, přišlo mi, že odpad už byl opravdu k ničemu. U "výstupu" z profi lisu si už vůbec nedokážu představit, že by dal použít. Ačkoliv žížaly ty výlisky milovaly.
kamarád moštoval hrušky, co nasbíral na mezi. Vylisovaný zbytek dal do sudu, přidal cukr a že prej si to nechá na pálenku. Z jablečnýho zbytku by se dal dělat calvados. Vlastní zkušenost nemám, mě alkoholy nic neříkají.
jj, to nám právě taky poradili, tak zkoušíme
Prý stač ízahřát na 80 stupňů a stočit do PET lahví..
 
Tak jsme zpět z moštárny a jako šťáva fakt dobrá. Výtěžnost asi 67 % Pasterizujou až od 100 kg, to jsme neměli, budem muset něco pasterizovat doma, to nevypijem.
Proč mě moštování nenapadlo dřív?
 
Hořká pihovitost byla v chuti moštu znatelná https://www.ireceptar.cz/zahrada/horkou-pihovitost-jablek-zpusobuje-nedostatek-vapniku.html Snad by šel i v domácích podmínkách udělat chuťový test. Ještě doporučuji – již v průběhu strouhání – přidat trochu kyseliny askorbové (vinařské potřeby), aby to tolik nehnědlo. Čím později se moštuje, tím hůře to teče (někdy jsme moštovali ještě začátkem prosince).
Vozíme, ale pro vás je to asi daleko, někam za Benešov. Mošt balí do bag-in-boxů i pasterizují, takže máme doma domácí mošt i pár let, když je obří úroda. Vozíme i padavčata, akorát to nesmí ležet dlouho. Kdybys chtěla, zjistím ti kde to je.
Zkus mášu do vzkaníku, nechávají si moštovat do takových těch trvanlivých balení (vakupytel a stojanová krabice) a jsou spokojení, poradí.
Nejhorší je plíseň skrytá v jádru. Pár takových dokáže šťávu pěkně znehodnotit. Že jsou padaná nevadí, ani jistá míra červivosti. Horší je, pokud červ je vstupní branou pro hnilobu či plíseň. Musí se to rychle zpracovat. Otlučená místa mají tendenci hnít.
tady píšou do listopadu, tak snad to stihnu. Nám fakt dozrávají až teď. Můžou se tam vozit i padančata (ne nahnilá, ofc) a jabka, co mají sem tam strup? Letos jsem to v tom vlhku nějak nevychytala
tady u nás dnes moštárna končí sezonu, zájem byl poměrně dobrý.
Vozíte někdo jablka do moštárny? Každoročně se nám urodí hromada, skladovat se dají nejdéle do vánoc a aby všechna sežrali koně je mi zas líto.
Zkusím obvolat moštárny v okolí, jestli fungují, a kdybyste někdo měl užitečný rady, tak sem s nima, díky