Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

nepiste sem vyhulenecke tipy:)

kamarád moštoval hrušky, co nasbíral na mezi. Vylisovaný zbytek dal do sudu, přidal cukr a že prej si to nechá na pálenku. Z jablečnýho zbytku by se dal dělat calvados. Vlastní zkušenost nemám, mě alkoholy nic neříkají.
jj, to nám právě taky poradili, tak zkoušíme
Prý stač ízahřát na 80 stupňů a stočit do PET lahví..
 
Tak jsme zpět z moštárny a jako šťáva fakt dobrá. Výtěžnost asi 67 % Pasterizujou až od 100 kg, to jsme neměli, budem muset něco pasterizovat doma, to nevypijem.
Proč mě moštování nenapadlo dřív?
 
Hořká pihovitost byla v chuti moštu znatelná https://www.ireceptar.cz/zahrada/horkou-pihovitost-jablek-zpusobuje-nedostatek-vapniku.html Snad by šel i v domácích podmínkách udělat chuťový test. Ještě doporučuji – již v průběhu strouhání – přidat trochu kyseliny askorbové (vinařské potřeby), aby to tolik nehnědlo. Čím později se moštuje, tím hůře to teče (někdy jsme moštovali ještě začátkem prosince).
Vozíme, ale pro vás je to asi daleko, někam za Benešov. Mošt balí do bag-in-boxů i pasterizují, takže máme doma domácí mošt i pár let, když je obří úroda. Vozíme i padavčata, akorát to nesmí ležet dlouho. Kdybys chtěla, zjistím ti kde to je.
Zkus mášu do vzkaníku, nechávají si moštovat do takových těch trvanlivých balení (vakupytel a stojanová krabice) a jsou spokojení, poradí.
Nejhorší je plíseň skrytá v jádru. Pár takových dokáže šťávu pěkně znehodnotit. Že jsou padaná nevadí, ani jistá míra červivosti. Horší je, pokud červ je vstupní branou pro hnilobu či plíseň. Musí se to rychle zpracovat. Otlučená místa mají tendenci hnít.
tady píšou do listopadu, tak snad to stihnu. Nám fakt dozrávají až teď. Můžou se tam vozit i padančata (ne nahnilá, ofc) a jabka, co mají sem tam strup? Letos jsem to v tom vlhku nějak nevychytala
tady u nás dnes moštárna končí sezonu, zájem byl poměrně dobrý.
Vozíte někdo jablka do moštárny? Každoročně se nám urodí hromada, skladovat se dají nejdéle do vánoc a aby všechna sežrali koně je mi zas líto.
Zkusím obvolat moštárny v okolí, jestli fungují, a kdybyste někdo měl užitečný rady, tak sem s nima, díky
 
Držím :)
děkuji, teď vůbec nevím jestli to vyjde, pak dám vědět.
lillyofthevalley  
A ten se myslím také podílí na nějakém zajímavém komunitním projektu na Praze 6.
kultakutri molekularni ekologie!  
Děkuju.
Jeslti to vyjde, můžu ti zprostředkovat kontakt na kamarády, co mají komunitní zahradu u nás, můžou poradit.
Kwango
kultakutri molekularni ekologie!  
Nekdo z Kourimi tu je, dokonce daval mapicku, kde ma zahradku. Musim si doplnit stalkovaci denicek.