Reklama
Nepřihlášený uživatel | Zaregistrovat se
 

Vše o jídle, na co jste se báli zeptat, abyste nebyli tlustí, najdete zde v klubu, u přátel na Žranici, rychlou inspiraci v Co budete dnes vařit. Ve velkém se vaří zde: Recepty, rady, tipy, triky, je zde i klub Bezlepkové vaření

Případně můžete pro recepty i mimo Okouna:
LabužníkDadalova kuchařkaApetit onlineRecepty s infografikou

Historické kuchařky:
Marie B. Svobodová a její mirror
Marie B. Svobodová klikací verze
Apicius: De Re Coquinaria

Spřízněné kluby:
Chleba – domácí i kupovaný • Biolife – okouní klub nejen o kvalitních potravinách • Potraviny – okouní klub jen o potravinách • Ukaž nám své jídlo – vyfoť, cos uvařil.

Chcete-li si podrobněji popovídat o nožích (je to bezpochyby nejdůležitější nástroj kuchaře), navštivte klub Chladné zbraně. Probírají se tam nože všech druhů a dostane se vám odborných rad co se týká nákupu, broušení, údržby a vůbec.

Úspěšný recept na univerzální žmolenkový koláč:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/8 másla, z toho uděláš žmolenku (špičkama prstů a rychle, aby se máslo nerozpustilo) a 1 hrnek jí odebereš a dáš někam stranou. Do zbytku přidáš: 2 vejce, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek vlažného mléka. To smícháš a vyrobíš těsto. Těsto vyliješ na plech, posypeš nakrájenou rebarborou, ještě mírně přisladíš (recept je univerzální na libovolné ovoce, ale rebarbora je extrémně kyselá) a posypeš odsypanou žmolenkou. Upečeš, sežereš :o) Tak pravila Serendipity.

Oblíbený recept na hospodský guláš:
kilo a pul masa, napul libovy a nelibovy [ja delam i veprovej i hovezi stejne, takze maso si navol sama]. ctyri fakt velky cibule. palice cesneku [velka palice obycejnyho cesneku]. paprika nepaliva sypaci. sul. majoranka sypaci. kmin celej. volej slunecnicovej. hrnec velkej.
nakrajet cibulu, smahnout na oleji, ale ne moc, jenom tak do sklovata, aby si udrzela cibulovou chut, pak posypat trosku paprikou a zacit na to hazet kousky masa, kery prubezne krajis [takze se dela kazdej jinak dlouho]. maso popaprikovat, FEST, nechat smahnout, pak posolit, zamichat, prihodit kmin, smahnout, zamichat, prihodit pul palice nadrcenyho cesneku, smahnout. prihodit trochu majoranky. jak zacne mizet stava, co vytekla po posoleni z masa, dolejt trochu vody a nechat dusit az skoro do pripaleni. tohle delat tak hodinu [kdyz se to mezitim dvakrat pripali, naprosto v podraku]. prihodit ctvrt palice srackovanyho cesneku a papriku. podlejt, dusit. furt ochutnavat. kdyz uz to vypada, ze by to i slo, zalejt poradne vodou [podle toho kolik chces polejt knedliku :)] a nechat to dojit k varu. jak to zacne varit, hodit zbytek cesneku, pridat dalsi pulku cibule na maly kousky [tu nemusis], nechat chvilicku varit a zahustit. ja tvrdej chleba obvykle nemam a vubec, slozity veci uz jsou na me moc slozity, takze to posypu [primerene] polohrubou moukou a zamicham a du to sezrat s cibuli. pokud dodrzis postup vcetne pripalovani, tohle bude treti den ten tvuj vytouzenej hospodskej gulas ;-) Tak pravila janina_cz aka invain


ccooxx život je takový a jiný nebude 
Tak dekuji za rady ohledne zloutku. Prozatim zpracovany na rakvicky a rakvickopiskotky-takova vlastni zbabicovanost receptu. Ale v ramci rozsireni chutovych obzoru slibuji vyzkouset i ten slehany zloutek s kakaem. Jsem na to zvedav.
 
Wednesday Studená jako mlha nad Královcem 
Tvoje máma zabije žloutek.
Scalex Znám všechna písmena abecedy   a nebojím se je použít
Brrr! Kakao zabije žloutek. Nelítostně a jednou provždy!
Wednesday Studená jako mlha nad Královcem 
Ty si to jez jak chceš, já to mám ráda s holandským kakaem.
Micana Tady bude do prdele hygge.  .
To jsem si myslela, ale z "žloutky jsou skoro stále v přebytku" usuzuju, že to nebude nárazové. Mohl by tedy péct kombo Pavlova - vánočka.
MenthaPiperita
Jestli on, filuta, nepekl nějaký ty macarons nebo pavlovy!
Micana Tady bude do prdele hygge.  .
Tak pečte kynuté. To pak budete mít úplně opačný problém totiž. (teda pokud za opak žloutku považujeme bílek)
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Jak je toto možné!
ccooxx život je takový a jiný nebude 
Podnetny odkaz - spise uz takova zloutkova pornografie - ovsem s vybornymi tipy. Dekuji. Nicmene stale beru jakykoliv podnet. Zloutky jsou skoro stale v prebytku.
pixycz Bódéťti to Kájostálo, žral si  málo Bájo Bágo!
Sem s nima!!!

holandská, majonéza, rakvičky, žloutkový řezy [a spousta krémů a cukrářskýho pečiva vůbec], špagety, zmrzlina, creme bruelee… Anebo si vyber tady: https://www.taste.com.au/quick-easy/galleries/recipes-leftover-egg-yolks/qV6tYLY2
Moirain za všechno se platí.. 
holandská omáčka ke chřestu nebo třeba rybě, nebo fazolkám...
metalMARIA us
a recitovat „Přinesla jsem ti žloutek s cukrem. Přinesla jsem ti med. Přinesla jsem ti zavařeninu. Přinesl jsem ti červy
metalMARIA us
ne
Studený eggnog nebo horkého medvěda.
 
Wednesday Studená jako mlha nad Královcem 
A s trochou práškového kakaa.
Pokud jich není moc, tak rozmíchat s moučkovým cukerm a zbaštit.
 
A lemon curd!
 
Wednesday Studená jako mlha nad Královcem 
Pak nějaké majonézovité omáčky na chřest a maso. A ze sladkého Zabaione, créme brûlé, custard a podobný mňamky
Já bych udělala žloutkové cukroví aka rakvičky. :)
Wednesday Studená jako mlha nad Královcem 
Teď jsem je nacpala do špaget carbonara.